Wat is een ( Online ) Escape Room?

online escape room locked

Wat is een online escape room? Je hoeft de socials maar te openen tegenwoordig en je ziet een Online Escape Room voorbij komen. Door de corona maatregelen ( Lockdown ) van het kabinet zijn deze online escape rooms niet meer weg te denken. Wat is het nou precies ? Wat voor soorten online escape rooms zijn er? Is het wat voor mij en/of voor mijn vrienden, familie of collega’s? Voor al deze vragen hebben we speciaal voor jou dit artikel geschreven.

Je bent op onze site terecht gekomen waarschijnlijk via google, social media of je hebt goede verhalen gehoord van vrienden/familie of buren etc. Je wilt de online escape games ook gaan spelen, maar je hebt nog nooit eerder een (Fysieke) Escape Room gespeeld of ervaren. Dan snappen wij heel goed dat je twijfelt om onze online escape room the Crazy doctor te gaan boeken met je vrienden of collega’s. Je bent waarschijnlijk wel toe aan een leuk uitje in deze pandemie, corona proof uiteraard!

Voor de mensen die wel weten wat een escape room inhoudt, maar meer willen weten over online escape rooms zie de inhoudsopgave hieronder.

Geschiedenis van een Escape Room

Wat is een Escape Room

Laten we eerst beginnen met wat nou precies een Escape Room inhoudt:

De Escape Room ook wel genoemd als Escape game, Escape challenge en in het Nederlands letterlijk vertaalt een ontsnap kamer. Tegenwoordig de spreektaal zijn veel engelse benamingen en spreken we hedendaags over een Escape Room.

De naam zegt het eigenlijk al hoe kom je een kamer uit. Escape Room gaat natuurlijk verder dan simpelweg een deurknop forceren of met geweld een kamer uit te komen. Het is de bedoeling dat jij samen met een groepje vrienden/collega’s en of andere naasten puzzels, mysteries, cryptogrammen etc. gaat oplossen. Door voorwerpen en clues te vinden als groep kom je verder in het verhaal en zo zou je dus zo snel mogelijk de kamer willen escapen.

Je ziet tegenwoordig dat het veel als een bedrijfsuitje wordt geboekt. Het feit dat je al samenwerkend meestal binnen 60 minuten de kamer moet Escapen (ontsnappen) maakt het lekker interactief. Tevens druk verhogend op een positieve manier, omdat de teller aftikt naar nul. Uiteraard komt dit allemaal ten goede om je werkrelatie met je collega te verbeteren, ipv elkaar te chasen met deadlines.

Escape rooms dienen niet alleen voor leedvermaak, maar kunnen ook worden ingezet voor informatieve sessies,bijvoorbeeld een verkenning van je werkplek bij je nieuwe werkgever ( historie van het bedrijf),voor een sollicitatie procedure of voor een trainingssessie.

Ontstaan van Escape Rooms

Oorsprong van Escape Rooms hebben veel weg van Adventure computer spelletjes. Zoekend naar voorwerpen en/of puzzels oplossen om de kamer uit te komen. Hier heeft een Japanse meneer Kato goed op ingespeeld. In +/- 2007 heeft hij deze escape games tot een real life escape experience van gemaakt. Dit was een enorme hit aldaar in Azië. Het Real Life Escape “Virus ” waaide medio 2010 naar Europa ( Oostbloklanden )over en in de rest van het universum. In Nederland vestigde in 2013 haar eerste Escape Rooms. Relatief gezien heeft Nederland een van de meeste Escape Rooms per inwoner. De ene room nog mooier en realistischer dan de andere. Waar een klein land groot in kan zijn.

Bron: wikipedia

Escape Rooms in de Media

Het is inmiddels zo populair (online )Escape Rooms je kan er tegenwoordig niet meer om heen. Verschillende medium die er over schrijven en/of er een aflevering aan wijden. Programma’s die worden gemaakt in het teken van Escapen, Bioscoop films, Radio programma’s enz. Hieronder een aantal van onze favorieten:

 • Code van Coppens ( tv programma van onze Vlaamse collega’s, kijktip!);
 • Escape Room ( Biosfilm uit 2019);
 • Q music ( Muzikale code kraken van top 40 hits, jaarlijks event).

Escape Rooms uitgelegd

Met hoeveel personen speel je een Escape Room?

Ben je een team player en zit samenwerken en puzzelen in je bloed? Dan is een Escape Room zeker wat voor jou. Je speelt namelijk in een groep ( +/- 2 tm 8 personen) om alle puzzels op te lossen en soms heb je daar meerdere personen tegelijk voor nodig. Creativiteit kent geen tijd zeggen ze wel eens, maar bij escape rooms speel je veelal op tijd.

In een Escape Room is het altijd zo opgezet dat je verbanden en of aanwijzingen moet kunnen zien om puzzels op te lossen. Dit allemaal om verder in het verhaal te komen en de codes te kraken om de kamer te ontsnappen. Kom je er echt niet uit dan zijn er hints die jullie kan helpen, die krijg je meestal via de game master. Meestal gaat dit gepaard met een tijdstraf, dus denk 2 x goed na voordat je de hint gebruikt 😉

Escape Rooms met vrienden?

Escape rooms kan je spelen met wie je wilt en is uitermate geschikt om als evenement te boeken of als uitje:

 • Vrienden ( vrijgezellen feestje, of gewoon zomaar omdat het kan);
 • Met de buren ( Buren dag );
 • Sportclubs ( Teambuilding event, algehele aflastingen);
 • Familie (Familie dag, corona uitje);
 • Collega’s ( Team event, afscheid feest , jubilarissen).

Escape Room Thema’s

Elke (online)Escape room heeft zijn eigen thema en verhaallijn. Je kan het zo gek niet noemen en het is er. De kamer is ook zo ingericht dat je helemaal in het verhaal wordt mee gezogen. We hebben de thema de Crazy Doctor. Nou dan raad je het al dan begin je in de wachtkamer van de dokter.

online escape game crazy doctor

De bekendste thema’s zijn toch wel de:

 • Prison Escape;
 • Oorlogen( Kgb, koude oorlog);
 • Gekkenhuis, sanatorium;
 • ziekenhuizen( dodelijke virussen);
 • Haunted houses;
 • Moord oplossen, detective;
 • Vermissingen;
 • Doolhoven.

Soorten Escape Rooms

Door de wereld wijde pandemie zijn er verschillende soorten online escape rooms ontstaan. Deze online escape games zijn allemaal corona proof. We zullen ze hieronder bespreken.

Virtuele Online Escape Room ( 360 graden)

Een virtuele online escape room speel je op afstand ieder op ze eigen pc. Je navigeert met je muis door een echte escape room met een 360 graden beleving. De uitdaging zit hem hier in het communiceren en samenwerken op afstand ( video bellen , Teams zoom , Skype). Je vind voorwerpen die je bewaard in je inventaris die je gebruikt om puzzels op te lossen. Je navigeert met je muis door de kamers heen. Zoomt in en uit met je muis om clues te vinden. Ons online escape game de Crazy doctor behoort tot deze categorie. De spel beleving is ook super vet. Je waant je echt bij een Dokter en de verhaallijnen komen tot stand door video opnames. Echt een aanrader! Bijna een real life ervaring!

Whatsapp game

Een andere variatie van een online Escape Room is een Whatsapp game. Alle spelers worden lid van een Whatsapp groep en via Whatsapp heb je contact met de “hoofd karakter” uit het spel. Hij/zij stuurt jullie alles m.b.t. het verhaal, puzzels , hints en alle andere informatie behorende bij de online escape game.

Online Escape Game Live

De online Escape live variant is weer anders. Je maakt verbinding met een medewerker/acteur van de Online Escape Room. De acteur of medewerker neemt je mee in de Escape Room middels een camera verbinding. Je geeft opdrachten aan de medewerker/acteur in samenspraak met je medespelers. De acteur of medewerker voert dan de opdrachten uit. Erg leuk om te doen ook!

Hardcopy en online Escape Room

Met deze variant bestel je vooraf een pakket of box met daarin hardcopy puzzels die je moet oplossen. De puzzels en/of aanwijzingen gaan gepaard met zoekacties op het internet en of social media. De oplossingen van de puzzels moet je veelal In een portal invoeren en krijg je gelijk te zien of je het goed hebt. Er zitten echt creatieve boxen bij erg goed en knap gedaan. Deze variant heb je meestal ook voor de wat jongeren Escapers.

Work Hard Escape Hard!

Nu je weet wat een online escape Room is kan je de volgende conclusie trekken! Ten eerste, online Escape games zijn op dit moment de bom. Ten tweede, erg leuk om te spelen met je vrienden/famillie etc. Ten derde is het op dit moment het leukste corona uitje! Heb ik je nieuwsgierig gemaakt als (on)ervaren Escaper? Probeer dan nu onze Online Escape Room The Crazy Doctor. De game is te spelen in een unieke 360 graden omgeving waan jezelf in een echte dokters praktijk. Ben je klaar voor je volgende dokters afspraak?

Wij willen met onze 360 graden Online Escape games weer het spel plezier in de huiskamer brengen. Ons motto is dan ook Work Hard Escape Hard #WHEH

crazy doctor online escape game

2 thoughts on “Wat is een ( Online ) Escape Room?

Leave a Reply